جایزه نوبل فیزیک سال 2014- اختراعی که صنعت روشنایی را متحول می‌کند
فیزیک ، لیزر و پلاسما
«اگر کسی احساس کند که هرگز در زندگی دچار اشتباه نشده، این بدان معنی است که هرگز به دنبال چیزهای تازه در زندگیش نبوده است.»-آلبرت اینشتین

برندگان نوبل فیزیک 2014 معرفی شدند/ جایزه ای برای لامپ های LED آینده

صد و هشتمین جایزه نوبل فیزیک در سال 2014 میلادی به طور مشترک به ایسامو آکاساکی و هیروشی آمانو از دانشگاه ناگویا در ژاپن و شوجی ناکامورا از دانشگاه کالیفرنیا سانتاباربارا امریکابرای تحقیقاتی در رابطه با ابداع دیودهای کارآمد منتشر کننده نور آبی که امکان منابع نور سفید بصرفه را فراهم کردند تعلق گرفت،

با کمک این اختراع می توان شاهد ظهور لامپ های ال ای دی متفاوتی بود که نه تنها با محیط زیست سازگارترند بلکه جایگزین مناسبی نیز برای نورهای قدیمی خواهند بود. لامپ های رشته ای قرن بیستم میلادی را روشن کردند و اکنون لامپ های ال ای دی روشن کننده قرن 21 خواهند بود. لامپ های ال ای دی به ذخیره منابع زمینی نیز کمک می کنند.

دیودهای قرمز و سبز از مدت ها قبل ابداع شده بودند اما در این میان بدون نور آبی، ساخت لامپ های سفید امکان پذیر نبود و این معما در حدود سه دهه بدون جواب باقی مانده بود.

امروزه دیودهای ساطع کننده نور (LEDs) در همه جا یافت می‌شوند؛ از گوشی‌های هوشمند گرفته تا صفحه نمایش کامپیوتر و لامپ‌های پربازده. ال‌ای‌دی‌ها دستگاه‌هایی هستند که با قرار گرفتن در معرض جریان الکتریکی، از خود نور گسیل می‌کنند. نسخه‌های سبز و قرمز آن‌ها از دهه‌ی 1950 موجود بوده‌اند اما گسیلنده‌های آبی‌رنگ چالش فنی به شمار می‌رفتند که برای چندین دهه همه‌ی تلاش‌های صنعتگران را به بن‌بست رسانیده بودند.

در دهه‌ی 1990 پژوهشگران ژاپنی، ایسامو آکاساکی و هیروشی آمانو از دانشگاه ناگویا ژاپن به طور همزمان با شوجی ناکامورا، مهندس برقی از یک شرکت تولید مواد شیمیایی به نام نیچیا در ژاپن موفق شدند یک ال‌ای‌دی آبی‌رنگ بسازند.

از دهه‌ی 1980 پژوهشگران همه‌ی تلاش خود را برای ساخت ال‌ای‌دی‌های آبی‌رنگ پرقدرت بر روی ماده‌ی نیترید گالیم (GaN) متمرکز کرده بودند. اما با چندین موانع فنی روبرو شدند. یکی از آن‌ها تولید کریستال‌های نازک و با کیفیت بالا از این ماده بود که رشد آن بسیار دشوار بود. مانع دیگر افزایش ناخالصی به نیترید گالیم بود به گونه‌ای که انتشار نور از بازده بالایی برخوردار باشد.

پس از آنکه سایرین به دلیل موانع به وجود آمده به سراغ مواد دیگری رفته بودند، این پژوهشگران همچنان به تلاش خود در مورد نیترید گالیم ادامه دادند. سرانجام موفقیت آن‌ها در غلبه بر این موانع دری را به سوی ال‌ای‌دی‌های سفیدرنگ گشود که می‌توانند بازدهی نزدیک به 20 برابر لامپ‌های معمولی داشته باشند.

همه‌ی نورهای مبتنی بر ال‌ای‌دی سفیدرنگ شامل یک تراشه ال‌ای‌دی آبی است که با یک یا چند ماده درخشان دیگر ترکیب می‌شود و بخشی از نور آبی را به طول‌موج‌های بلندتر تبدیل می‌کند. این کار می‌تواند باعث صرفه‌جویی 20 درصدی در مصرف برق شود و بنا به گفته‌ی یکی از پژوهشگران از دانشگاه گنت بلژیک می‌تواند انقلابی در صنعت روشنایی رخ دهد.

در آینده ال‌ای‌دی‌های آبی‌رنگ می‌توانند در دستگاه‌های پرتابل کاربرد داشته باشند. به عنوان مثال برای ضد عفونی کردن و یا استریل کردن آب و یا شاید در حافظه‌های رایانه‌ای از نور به جای جریان الکتریکی برای ذخیره‌سازی اطلاعات استفاده شود. لیزرهای آبی اختراع شده توسط این سه تن نیز در فناوری دیسک‌های بلو-ری مورد استفاده قرار گرفته است.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:








تاریخ: یک شنبه 27 مهر 1393برچسب:,
ارسال توسط اسماعیل لشنی
آخرین مطالب

آرشیو مطالب
پيوند هاي روزانه
امکانات جانبی

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 4
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 19
بازدید ماه : 162
بازدید کل : 9845
تعداد مطالب : 163
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1